Wydajność surowców do produkcji etanolu

Poniżej znajdziecie bardzo ciekawe zestawienie wydajności popularnych surowców do produkcji etanolu. Lista przedstawia wydajność wyrażoną w litrach 99,5%+ etanolu, obliczoną na podstawie zawartości składników dających się przefermentować, odniesioną do 1 tony surowca. Oczywiście realna wydajność będzie niższa.

W tabeli można zaobserwować kilka ciekawostek:

  • na czele mamy przede wszystkim zboża,
  • ziemniaki są wbrew pozorom dopiero przy samym końcu tabeli,
  • z owoców dających się uprawiać w naszym klimacie, wyróżniają się śliwki (choć wartość podana jest dla śliwek suszonych),
  • z cebuli daje się wyprodukować więcej spirytusu, niż z ziemniaków,
  • można produkować etanol z obornika!

pszenica 354,7
kukurydza 350,5
gryka 348,0
rodzynki 339,7
ziarno sorgo 331,7
ryż 331,7
jęczmień 330,5
daktyle (suche) 329,6
żyto 328,8
mesquite 317,1
śliwki (suche) 300,4
łodyga sorgo 293,8
owies 265,4
figi (suche) 246,2
maniok (USA) 228,7
obornika (bydła mlecznego) 166,9
słodkie ziemniaki (bataty) 142,7
banany 118,5
słonecznik bulwiasty (topinambur) 112,7
buraki pastewne 112,7
mango 112,7
cebule 101,0
opuncja 100,1
ziemniaki 95,6
buraki cukrowe 92,2
pomarańcze (całe) 87,6
ananasy 65,1
trzcina cukrowa 63,4
winogrona 63,0
jabłka 60,1
morele 56,7
gruszki 48,0
brzoskwinie 48,0
marchew 40,9

Zestawienie pochodzi z książki Davida Blume’a Alcohol can be a gas! (do kupienia m.in. na Amazon.co.uk).

2 komentarze

Write a Comment»
  1. […] w Polsce. We Francji można na własne potrzeby produkować i destylować alkohol. [2] Wydajność surowców do produkcji etanolu [3] Ziemniaki skrobiowe 30% skrobi! G: szukaj [4] Śliwowica Łącka  – mikrobiologia [5] […]

  2. a gdzie melasa 🙂 290

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *