1410 – najbardziej znana receptura na alkohol

Niektórzy śmieją się, że bitwa pod Grunwaldem miała miejsce właśnie w tym roku, by Polacy mieli szansę zapamiętać najprostszą recepturę na wyprodukowanie bimbru. Co by jednak nie mówić, z całą pewnością przez to skojarzenie, receptura ta stała się jedną z najpopularniejszych w Polsce.

Podstawowa receptura do otrzymania zacieru brzmi tak:

  • 1 kg cukru,
  • 4 litry wody,
  • 10 dag drożdży.

Niektórzy nieco ją zmieniają, dodając więcej wody. Tak czy siak, podstawowa receptura jest taka. A procedura następująca:

  1. do balonu do fermentacji wlewamy wodę (najlepiej, by odstała się przez 24 godziny aż uwolni się z niej chlor),
  2. rozpuszczamy cukier (można w celu ułatwienia tego etapu podgrzać wodę),
  3. rozpuszczamy drożdże w wodzie w osobnym, czystym naczyniu,
  4. odstawiamy na jakiś czas, aby drożdże sobie popracowały,
  5. gdy opadną na dno możemy przystąpić do destylacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *