Produkcja alkoholu

Aby móc wykorzystać wytworzony w domu alkohol jako paliwo, trzeba go najpierw w jakiś sposób wyprodukować. Pomijając metody, które nie wyszły jeszcze poza stadia badań, tak naprawdę możliwości produkcji etanolu są trzy:

  • z węglowodanów w drodze fermentacji alkoholowej,
  • przez uwodnienie etylenu,
  • z gazu syntezowego za pomocą syntezy Fischera-Tropscha.

Najprostszą i najpopularniejszą jest pierwsza metoda, choć taniej jest otrzymać alkohol w drodze przemian chemicznych.

Produkcja alkoholu – etapy

Produkcja alkoholu za pomocą fermentacji składa się tak naprawdę z kilku etapów:

  • przygotowania surowca (np. przygotowanie zacieru),
  • właściwej fermentacji w beztlenowym środowisku, do stężenia alkoholu rzędu 15-24%,
  • destylacji zacieru po zatrzymaniu procesu fermentacji, do żądanego stężenia (maksimum rzędu 96%).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *