Produkcja alkoholu: destylacja

Oto drugi wpis z cyklu artykułów przedstawiających proces produkcji wygodnego i bardzo popularnego (na świecie) paliwa alternatywnego dla silników — alkoholu etylowego (etanolu). Skoro w poprzednim omówiliśmy fermentację (zamianę surowca zawierającego cukier na mieszaninę alkoholu i innych substancji), dziś o destylacji — czyli oddzielaniu alkoholu od pozostałych produktów fermentacji.

Destylacja jest najpowszechniej stosowanym sposobem na zwiększenie stężenia etanolu. Niestety, jest bardzo energochłonna. Proces polega na odparowaniu etanolu, który ma niższą temperaturę wrzenia, niż woda. Dzięki temu, z mieszaniny odparowuje etanol i jedynie niewielka część wody. Następnie w wymienniku ciepła opary etanolu są skraplane. Otrzymujemy destylat — mieszaninę wody i etanolu o znacznie większym stężeniu, niż materiał wyjściowy. Aparatura do przeprowadzenia tego procesu nie jest skomplikowana, czego dowód widać na poniższym zdjęciu.

Prymitywna aparatura do destylacji.

Prymitywna aparatura do destylacji. Po lewej stronie podgrzewa się zacier. Po prawej stronie następuje chłodzenie destylatu. Foto: brankomaster.

Rodzaje destylacji

Najpopularniejszym rodzajem destylacji stosowanej do produkcji etanolu jest tak zwana destylacja prosta. W procesie tym następuje jednorazowe odparowanie i skroplenie etanolu. Z zacieru (surowca) otrzymujemy destylat (mający większe stężenie etanolu) oraz wywar (czyli pozostałość z zacieru). Wywar jest utylizowany a destylat, w razie potrzeby, można przedestylować w kolejnym podejściu.

Destylowanie w kilku etapach pod rząd określa się mianem destylacji wielostopniowej. W praktyce tak właśnie destyluje się większość alkoholi spożywczych, a także alkohol stosowany jako paliwo.

Pewnym dość specyficznym rodzajem destylacji jest też rektyfikacja (destylacja frakcyjna). O niej będzie przy innej okazji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>